
Fremtidsfuldmagt
Med en fremtidsfuldmagt har du selv bestemt, hvem der kan træffe beslutninger om dine økonomiske, juridiske og personlige forhold, hvis du en dag ikke selv er i stand til det, f.eks. pga. demens, alderssvækkelse eller en ulykke
Hvad er en fremtidsfuldmagt?
Bliver du ude af stand til at varetage dine økonomiske, personlige og juridiske interesser, f.eks. pga. en ulykke, demens, alvorlig sygdom eller alderssvækkelse, vil Skifteretten udpege en værge for dig
Det indebærer, at din formue skal administreres efter strenge regler om anbringelse og bestyrelse af midler tilhørende personer under værgemål, der skal føres regnskab med formuen, og formuen skal indsættes i en godkendt forvaltningsafdeling, hvor din værge skal have Familieretshusets samtykke til en lang række dispositioner.
Du kan ”forsikre” din retlige handle evne – og dermed dig selv og dine pårørende - ved at oprette en fremtidsfuldmagt. Ved at oprette en fremtidsfuldmagt sikrer du, at en person du selv har valgt og har tillid til, kan varetage dine interesser - uden - at du skal umyndiggøres af Skifteretten og have tildelt en værge.
At oprette en fremtidsfuldmagt betyder ikke, at du ikke længere kan træffe beslutninger selv. Det betyder blot, at en anden person kan handle på dine vegne, hvis du en dag ikke selv længere er i stand til det.
Du kan – så længe du er i stand til at handle fornuftsmæssigt – tilbagekalde fuldmagten, hvis du ikke er tilfreds med fuldmægtigen.
Hvordan laver man en fremtidsfuldmagt?
Fremtidsfuldmagten udformes efter dine ønsker og behov på et møde
Vi tilretter fremtidsfuldmagten efter dine ønsker
Fremtidsfuldmagten tinglyses
Fremtidsfuldmagten vedkendes for en notar.
Ofte stillede spørgsmål
-
I fremtidsfuldmagten kan du specificere, hvad din fuldmægtig må og ikke må på dine vegne. Du kan give din fuldmægtig ret til at træffe beslutninger om alle dine personlige, økonomiske og juridiske forhold. Du kan f.eks. give vedkommende ret til at disponere over dine penge, benytte netbank, sælge dit hus eller andelsbolig, give pengegaver til dine børn eller arvinger, ansøge eller klage over kommunens behandling af dig og meget andet. Du kan også undtage forhold, hvis der er noget, du ikke ønsker, din fuldmægtig kan beslutte noget om.
-
Skulle man en dag få brug for fremtidsfuldmagten, skal fuldmægtigen indhente en lægeerklæring hos den syges læge og indsende den til Familieretshuset. Familieretshuset kan herefter sætte fremtidsfuldmagten i kraft.
Dette system har indbygget flere sikkerhedsventiler. For det første kan fuldmægtigen først bruge fremtidsfuldmagten, når en læge har attesteret, at den syge er for syg til selv at kunne varetage sine interesser. For det andet giver tinglysningen og notarpåtegningen en bekræftelse på, at den syge var i stand til at handle fornuftsmæssigt, da fremtidsfuldmagten blev oprettet og dermed en sikkerhed for, at fremtidsfuldmagten er i overensstemmelse med fuldmagtgiverens ønsker. For det tredje sikrer registreringen fuldmægtigens berettigelse til at handle, hvis nogle skulle betvivle fuldmægtigens dispositioner.
Skulle den fuldmægtige misbruge fuldmagten, ved f.eks. at overføre den syges penge til sig selv, kan de pårørende anmode om, at den syge sættes under værgemål, hvorved fremtidsfuldmagten bortfalder. Et værgemål trumfer altid fuldmagter.
-
Du kan indsætte den person, som du mener bedst kan varetage dine interesser som din fuldmægtig. Du skal dog være opmærksom på, at din fuldmægtig skal være myndig - og naturligvis - i live. Mange ægtepar og kærestepar indsætter hinanden i deres fremtidsfuldmagter. Bliver manden syg, kan hustruen disponere på mandens vegne, og bliver hustruen syg, kan manden disponere på hendes vegne.
Derudover bør man overveje at indsætte subsidiære fuldmægtige, dvs. en eller flere personer, som kan overtage fuldmægtighvervet, hvis den primære fuldmægtig ikke kan eller vil påtage sig hvervet. Dør manden f.eks. før hustruen, eller bliver manden selv dement, har hustruen ikke længere nogen fuldmægtig.
Mange indsætter deres barn/børn som subsidiære fuldmægtige. Indsætter man flere subsidiære fuldmægtige bør man overveje, om de kan handle alene, eller om de skal være enige om beslutningerne.
-
En fremtidsfuldmagt skal først tinglyses og derefter vedkendes for en notar i Skifteretten for at blive gyldig
Vil du gerne oprette en fremtidsfuldmagt?
Ring til os på tlf. 29 89 92 35 eller send en mail på lkw@afkw.dk